15.3.05

Weblog ja tekniikka

Weblog toimii Internet-selaimen avulla. Joihinkin weblogihin juttuja voi lähettää myös sähköpostilla tai kännykällä (katso esimerkiksi Lifeblog). Weblogien ideologisia juuria voisi kuvata aatteena, joka perustuu vapaaseen, ei-kaupalliseen, henkilökohtaiseen ja verkkojen yhdistämään nörttihippiliikkeseen. Ensimmäiset sovellukset syntyivät innostuneiden yksittäisten ihmisten tai pienryhmien työn tuloksena. Idea ja aate levisivät globaalina innovaationa kuin tuli kuivassa heinikossa. Weblogit ovat yleensä ilmaisia. Osa sisältää mainoksia. Tässä käyttämäni Blogger kasvoi muutamassa vuodessa muutaman kaverin harrastuksesta niin merkittäväksi yritykseksi, että viime vuoden lopulla Google osti sen. Blogger sisältää hyvin vähän mainoksia.

Teknisesti weblogeissa käytetetty tekniikka on RSS. Käyttäjän ei tarvitse välttämättä ymmärtää ohjelmoinnista yhtään mitään, sillä sivut perustetaan helppojen lomakkeiden avulla ja juttuja tuotetaan webeditorilla. Esimerkiksi Blogger-ympäristö sisältää hyviä opasteita vasta-alkajalle.

Weblog toimii niin, että jokainen uusi juttu tulee ympäristössä sivulle ylimmäksi. Siihen lisätään automaattisesti päivämäärä, julkaisija ja määritteyjen mukaan esimerkiksi mahdollisuus kommentoida, lähettää suora linkki jutusta tuttavan sähköpostiin. Pitkät jutut voi määritellä näkymään niin, että weblogin etusivulla näkyy muutama ensimmäinen rivi ja lopputeksti jatkuu omalla sivullaan. Etusivulla näytetään sivun ylläpitäjän haluama määrä juttuja. Kaikki jutut arkistoidaan ylläpitäjän määrittelyn mukaan esimerkiksi päivittäin, viikoittain tai kuukausittain.

Weblogeissa sivupalkkiin sijoitetaan kiinteitä linkkejä muihin weblogeihin, tekijän kotisivulle tai muille verkkosivuille sekä arkistosivuille. Sivupalkissa sijaitsee usein myös hakemisto weblogin muihin osiin, jos niitä on perustettu. Tekijän tai tekijöiden pieni esittely sijaitsee myös usein sivupalkissa.