21.2.05

Oma blogipolkuni

Ensimmäisen blogini perustin 9.8.2004. Koska valmistauduin seuraavana lukuvuonna opettamaan verkko-opettajia verkkopedagogiikkaan, ajattelin, että voisi olla kiinnostavaa avata verkkopäiväkirjalla auki verkkokurssin suunnitteluprosessia. Kirjoitin muutaman kerran päiväkirjatyylillä siitä, kuinka suunnittelen verkkokursseja ja verkko-opetusta, mutta sitten menetelmä alkoi tökkimään. Ajatusvirtatekstiä tulee liikaa ja siinä on liikaa minämäisyyttä. Eihän sellaista jaksa kukaan lukea. Jätin sivun kuitenkin hautaamatta. Vaikka ällöttää katsoa sitä, se on hyvä vertailupinta seuraaville kehitelmille.

Toinen blogini kerää verkkopedagogisia linkkejä Internet-retkiltä. Sillä on paljon käyttöarvoa. Ensinnäkin se toimii itselleni avoimena suosikit-kansiona, jonka tavoitan miltä tahansa Internet-yhteydessä olevalta koneelta. Toiseksi siihen voi lisätä vihjeitä ja kommentteja sisällöstä. Ja kolmanneksi, voin käyttää sitä oppimateriaalina verkko-opettajille. Linkkien bloggaaminen sujuu omalla koneella todella vaivattomasti. Olen asentanut Googlen työkaluriville Blog This! -painikkeen. Linkin ja vihjetekstien lisääminen blogiin ei vaadi, kuin muutaman sekunnin.

Monet blogit ovat verkkolehtiä. Seuraava oma tuotokseni olikin verkkolehden perustaminen. Olen Kotkan aikuislukion opinto-ohjaaja. Siinä työssä nopea ja kätevä tiedottaminen on eräs työsarka. Opon Sanomat on vakiintunut tärkeäksi työvälineekseni. Vuorovaikutteisuus toimii blogimuotoisessa verkkolehdessä hauskasti: kun kirjoitan jotain väärin, saan usein muutaman hetken päästä palautetta virheistä.

Filosofian kurssia opettaessani havaitsin, että käymme tunnilla paljon sellaista opiskelua ohjaavaa keskustelua, josta jäävät paitsi kaikki ne, jotka eivät satu olemaan paikalla. Etäopiskelijoilla on vain kolme lähiopetuskertaa. Työesteiden ja sairastumisten vuoksi monella on vaikeuksia osallitua edes näille. Lähiopetuksen hyviä kysymyksiä ja selvityksiä teki mieli jakaa nopeasti myös etäopiskelijoille. Avuksi taipui filosofian tuutorointiblogi. Samalla blogilla voin jatkaa ensi vuonna. Blogin työvälineisiin kuuluu hyviä muokkaustoimintoja ja minkä tahansa jutun voi myös poistaa tarvittaessa, joten voin ensi vuonna hyvin kätevästi hyödyntää tämän vuotisia sivuja pienellä muokkauksella ja uudet täydennykset taas kasautuvat seuraavan vuoden aineistoksi.

Viimeisin blogini on tämä Opi blogilla! Teen tämän Tieto- ja viestintätekniikan aineopintojen kurssille Tvt:n käyttötavat verkko-opetuksessa. Arvelen, että samalle aineistolle tulee käyttöä myöhemminkin.