19.2.05

Weblogien historiaa

Rebecca Blood on koonnut taustatietoja ja historiakatsausta weblogeista. Hän on alan ammattilainen, joka on muun muassa äskettain julkaissut Weblogien käsikirjan. Historia alkaa vuodesta 1997. Ensimmäisenä nimitystä weblog käytti Jorn Barger vuonna 1997.

Eräiden vaiheiden kautta kehittyi Blogger-järjestelmä, jolla tämäkin blogi julkaistaan. Bloggerin sivuilla on selkeästi ja tiiviisti esitetty vastaus kysymykseen, mikä weblogi on. Toinen hyvä esittely löytyy Lokarin sivuilta (HY/valtiotieteellinen). Katso myös Jere Rytkösen toukokuussa 2003 kirjoittama lyhyt kuvaus Weblogeista yliopistolla (HY/valtiotieteellinen). Taustalla oli halu luoda helppo jokamiehen julkaisujärjestelmä, joka ei vaadi suuria HTML-taitoja. Loistavaa weblogissa on mahdollisuus päivittää sivuja miltä tahansa Internet-yhteydessä olevalta koneelta selaimen avulla. Valtiotieteellinen myös toimittaa blogitekniikalla Piirtoheitin-nimistä verkkolehteä.

Bloggeriin on voi lähettää uutisia myös sähköpostilla. Tätä voi hyödyntää esimerkiksi niin, että kaikki opintoryhmälle menevät sähköpostitiedotteet julkaistaan samalla kertaa myös weblogissa. Jos käytettävissä on sähköpostilla varustettu kännykkä, voi opettaja tai opiskelija lähettää vaikkapa opintokäynnistä havaintoja ja valokuvia suoraan kurssin weblogiin.

Suomalaista blogimaailmaa kokoaa verkkosivusto nimeltään Pinseri. Kun tutkit Bogilistan avulla julkaisuja, huomaat, että valtaosa blogeista on julkisia yksityissivuja. Sovelluksia oppimisen maailmaan saa etsiä. Helsingin yliopiston valtiotieteen laitos on Lokarillaan kehityksen tältä osalta eturintamassa.

Weblogin tekijä voi määritellä, näkyvätkö hänen sivunsa blogilistoilla ja blogihauissa. Blogien kautta voi myös tavoitella yhteyksiä toisiin saman alan ihmisiin. Itse en hae yhteyksiä muihin, joten olen kieltänyt listaukset. Tällä hetkellä virikkeitä ja infoähkyä riittää muutenkin. Ehkä joskus tilanne on toinen, ja blogiyhteisöllisyys alkaa kiinnostaa.